Gott nytt år

Ut med det gamla och in med det nya. The same presidier as every year!

Eliade-torsk som jag är kan jag inte låta bli att smaka på begreppet lite extra. Egentligen finns det ingen tid och inget rum, det är det mänskliga hjärnorna som  skapat detta för att lättare förankra sig i verkligheten.

Inom det religiösa perspektivet löper tiden i samma takt men ändå i egen uppbyggnad mot det profana (ickereligiösa) Inom det religiösa kan vi göra tiden och rummet heligt på ett sätt som inte är lika uppenbara i den profana världen. Dock gör även de ickereligiösa människorna en del avvikelse i detta (En hel del faktiskt men det ska jag bespara er detta inlägg....:)). Bland annat på nyåret.

För en kort stund,
just vid tolvslaget stannar vi tiden och existensen en kort stund för en återfödelse. Iaf om vi ska se till Eliades tankar och idéer. Vi förbereder noggrant innan det heliga momentet genom att duka upp god mat, skåla i champagne och klä oss i glitter och festbestyr.

Just vid tolvslaget tillåter vi oss själva att släppa allt det gamla. Just precis då är de tidigare felstegen eller misstagen förbi. Sorgen borta och de negativa tankarna försvunna. Vi återföds till ett helt nytt liv, ett helt nytt år helt obesudlat av gamla konservativa eller tunga energier. Vi lovar oss själva om bättring och försonas med det som skett.

Precis som det alltid varit. I myternas begynnelse sker samma sak. I Bilbelns paradis och syndafall sker samma sak, om än mer konkret för att vi skall kunna uppfatta innebörden. Återfödelsen ger människor ett lugn och en positiv känsla inför det nya. Helt nya möjlighter och nya tag.

En gång om året upplever vi denna högtidliga, själsrenande stund.

På nyårsdagen är känslan borta och vi skrapar åter igen tag i det gamla som trots allt följde med oss in i nästa år.

Egentligen borde vi människor fira nyår varje dag tänker jag. Bort med det gamla, in med det nya. Blomstra våra idéer, se positivt på tillvaron och våga chansa lite extra. Lova oss lycka och glädje och fira att vi ständigt gör nystarter genom livet. Jag tror iaf att det skulle göra oss psykiskt gott och minska både stress, utbrändhet och långtidssjukskrivning. Vi skulle kunna fira God ny Start varje dag istället och se vad som sker!:)

Så imorgon på nyårsdagen framför spegeln kan vi väl fortsätta önska oss själva en god ny start och göra det till tradition varje morgon och våga göra bruk av våra drömmar och idéer och se att livet är helt öppet för oss att tillbringa vårt eget liv på. Precis som vi själva vill ha det och precis varje dag hela tiden.

Jag ser på människor som frön som växer genom livet och när det blir vår sätter frön en märklig fart och skjuter upp genom jorden, växer så att det nästan syns och blommar ut till unika växtarter! PÅ samma sätt är det med oss människor men vi har berikats med egenheten att kunna blomma om och om igen hur många gånger vi vill.

GOTT NYTT ÅR! Ge dig själv ett löfte i år att våga blomma ännu mer och ta del av livet ännu mer kommande år. Det ska iaf jag göra. 


När Staffan blev dränkt...

Nu är Luciaträningarna i full gång och årets skörd av Luciafrågor kommer från barnen, precis som varje år. Det handlar dock inte om vem Lucia var, det är ointressant och ovidkommet. Det handlar om de konstiga sångerna....

- Mamma varför sjunger man egentligen om att Staffan blev dränkt? blev jag frågad på vägen till skolan, men innan jag hann börja förklara fortsatte hon att sjunga sången hon redan påbörjat och glömt bort att hon nyss ställt en fråga....

"...och stjääärnorna på himmelen de dräääänkas...." Och sången fortsätter halvvägs till skolan. Då hon kommit fram till delen...."...Sunes eld i varje hus..." byter hon helt logiskt samtalsämne och börjar att tala om tjejtjusaren Sune istället och med det skiljs vi åt vid skolgården utan några egentliga svar eller utredningar kring konstiga låttexter....

Funderar på om det kanske vore klokt att återuppta den här diskussionen, med flickan i fråga, när hon är hemma från skolan igen....eller....?:D
RSS 2.0