By the grace

Idag tänder jag ljus. Att tända ljus på mammas grav känns extra jobbigt. Alla helgonadagen var viktig för henne. Det är tillsammans med henne jag varit uppe på kyrkogården och tänt ljus, oavsett vilket väder det varit har hon tagit med oss barn denna helg. Nu tänder jag ett ljus på hennes grav. Och hon är inte med längre.Mamma är min blomma.


Svart och svår.......
Kaos i oordningen.....

Så var alla mappar klar. sorterade o kopierade till kursdetagarna på söndag. jag och ordning är ovänner så det är ett stort jobb för mig. kommer pappa och hundarna blir så glad att de hoppar upp på bordet o välter kaffekoppen över mapparna......

I vår iver att rädda papper ramlar alla CD skivor ut, med olika innehåll men exakt samma utseende.....

(Mindfulness Catarina....tänk Mindfulness.....Nej, det hjälpte inte.)

Pappa hörde mig säga så fula ord han inte hade en aning om att jag kunde säga.

Nu börjar jag om från noll igen. Öppnar upp alla olika mappar och texter. Kopierar om och lyssnar igenom ett gäng CD skivor. Egentligen har jag 700 andra saker som inte är klar, men de får vänta, och jag behöver inte fundera längre över vad jag ska göra av den här dagen.....

Räv fångad på bild

Eftersom den döda räven ägnats två tillägg plockar jag in ett foto på den också. Räven lyssnar till namnet Vilma, det vill säga om den nu levde hade den lyssnat till namnet.....Om den inte hette nåt annat förstås för 70 år sedan när den levde.Räven del 2 och revolten....

Som jag skrev i förra inlägget släpade alltså min dotter hem en mycket stendöd räv igår. En lååång (fortfarande död) räv alltså. Jag funderade också kring mitt eget inflytande med tanke på min bakgrund som miljö och djurrättsprofil.

Fick igår en kommentar på facebook angående räven och hur fel det är att just JAG fått en unge som älskar döda djur när jag själv föredrar levande.

Hon*) skrev och berättad att en vän till henne är gammal punkare, med än idag försmak för nitar och dödskallar. Denna vän i sin tur har också en dotter som gillar prydlig och städade kläder...damiga tröjor mm..kompisen (till kompisen alltså, den gamle punkaren) ifrågasatte varför hon ville ha så töntiga kläder..."men mamma...hur fan ska man kunna göra revolt annars om ens morsa är punkare???"

Min fråga kvarstår så klart:Hur gör då mina ungar revolt?? jag har ju förutom miljö o djurrättsrörelser även varit med i amnesty, kyrkliga aktiviteter och levande rollspel!!!

Går de motsatt riktning till det kan de inte bli annat än djurplågare, rasister och ateistiska mördarmaskiner en dag...

Bestämmer mig därför att inte berätta mer om mina sysslor, kanske är det bättre at hitta på lite skruvade historier....eller det är klart jag kan ju berätta för dem om deras pappas ungdom!

*)förövrigt är denna "hon" mor till en himla söt tjej (enligt både David och mig) och kommer troligtvis bli svärmor till min pojke en dag om han lyckas sköta korten väl under revolten vill säga....!


Vad vi lär våra barn....

Idag smög Miranda iväg till loppis-butiken när jag inte såg. Hon visste att mammas NEJ var på riktigt tidigare samma dag när vi besökte butiken. Men det Nej-et gick bara inte att följa för Miranda. När hon väl har blivit besatt av något finns det sällan något som kan stoppa henne.....

Hon spenderade hela sin sparkassa, och i hennes värld var det värt varje öre.....

Hem kommer hon, håll i er, med en räv. En DÖD räv. En så död räv att den varit död minst 60 år, kanske 100! En död räv med tassar, klo och nos! Sådana där FÖRBJUDNA rävar vissa går man ur huset för att slå ihjäl ägarna till.

Nu går MIN dotter omkring med en räv virad runt halsen UTOMHUS!!! Fattar hon inte att mamma är gammal miljökämpe och djurrättsaktivist!!??!!

Inser att jag missat viss information till mina barn, eller är det så att de fullkomligt skiter i sin mors visdomsord om världen......Vet inte i vilken ända jag ska börja den här gången.


En hel kärlek

 
Kärleken är hel från ursprunget, det är bara vi människor som valt att dela den i bitar, då vi tror att den hela är för stor att känna/ge. Men det fiffiga med kärlek är ju ändå att den växer ju mer vi delar med oss av den och får tillbaka.

Älska mer. älska dig själv och dina medmänniskor. Hela världen får plats i hela dig liksom hela du tillhör hela världen! ha en fantastisk dag!

Klicka här!

Bio

Såg en film igår med Bruce Willis, Surrogates. Den handlade om samhället i framtidsmiljö där människan uppfunnit en robot som används av människorna som en surrogat i vardagen. Alltså en docka som ser ut som en perfekt människa styrs genom tanken av den reella mäniskan som ligger ned i en stol med elektroder påkopplad på sig. Det låter såklart overkligt men tanken är allt mer än overklig i dagens samhälle!

Hela världen är ersatta av dessa dockor, vilket gör att människorna aldrig behöver gå utanför dörren, utan kan ligga i sina stolar och ändå uträtta en massa viktiga, sociala och spännande grejer utan att själv behöva ta risker, klä upp sig eller ens gå själv till d olika ställerna.

Alltså ett avancerat Sims på riktigt!

samhället funkar fantastiskt genom detta så klart. Inga mord, rån eller överfall sker längre i samhället, eftersom robotmänniskorna naturligtvis alltid går att spåra genom datorer.

Tänk dig själv att alltid få se helt perfekt snygg ut, alltid möta lika perfekta människor omkring dig, kunna röra dig obehindrat utan att tänka på hälsa, fysik eller att bli utsatt för brott.

Självklart blir detta samhälle en helt ny chans för människorna. Där även den rullstolsburna kan gå, den fule även få heta blickar och där ingen någonsin åldras.....

Självklart förvandlas detta användande till en "drog" för människorna.

Den reella människan tynar långsamt bort i sin vilostol. Ser aldrig solen utan blir bara blekare med åren. Den fysiska kontakten upphör och den fantstiska känslan av att röra sig och andas in naturen, känna solen, äta mat försvinner helt från människornas vardag och kan inte ersättas. De tror att de är lyckliga i sina stolar. Men egentligen har de förlorat ett helt liv. de har förlorat sig själva.

En fantastisk och sevärd film hur som helst som väcker många tankar. Se den om du kan.

Själv ska vi ned till Sjöboden idag och dra upp en genomsur tontung båt ur sjön...nästan så jag insar ändå att jag kunnat sicka en surogat på det uppdraget.....;)

 Bilden är hämtad här.


Vart tog orden vägen?

Idag har jag helt slut på ord. De sitter i huvudet men tar sig inte riktigt ut....... Försöker skriva, både på bloggen och till helgen.....men det blir alldeles tomt på pappret eller skärmen framför mig.

Dags att sätta sig ned och bara lyssna på mullret i huvudet istället. Om det hjälper. Det känns iaf som om det inte hjälpte i det här inlägget....borde kanske lämnat tomt här med.....

Ibland är det nog bäst att inte sätta ord på sina ord.

Fullt och fyllt

Det här med att ha barn av samma kön är lite si och så ibland. Helst när det handlar om två klädtokiga tejejer...Idag ville vi (Jag, Mira och Lova) ha samma tröja på oss. Tack o lov var jag störst och vann kampen. Mycket är jag beredd att ge mina barn men inte allt.....

Idag är schemat fullt. Bowlingkalas, vinterskohandling, innebandymatch och halloweenparty. Av någon anledning verkar vissa dagar fylla sig själv med aktiviteter.

I veckan ska jag fixa det praktiska till mindfunessdagen på söndag. Vi blir som det ser ut minst åtta personer på plats och eventuellt tio personer, ser själv fram mot dagen! Mitt problem som vanligt är dock hur jag ska hinna med alla punkter på schemat under en dag. Inser att den dagen lätt skulle kunnat delas upp i två och ändå behållt samma schema....

Mia ler nog en smula när hon läser det här. Hon påpekar då och då (läs ofta) att jag är tidsoptimist när jag planerar mina kurser....Men det är ju så mycket bra jag vill dela med fler!!! Jag vill ju ha med ALLT!

Nu ska jag hinna
få ordning på hemmet en aning innan vi ska hämta David från kalaset. Jag är ju inte känd för min huslighet direkt, men vissa saker måste man ju få till även om det tar emot i tanken då å då.....
Tömma o fylla Diskmaskinen räknas väl som en aning.....hm. Det får bli den.

Modern konst

En bild säger mer än tusen ord........


Paprikastoryn

Känner efter förra inägget att jag vill bjuda även på detta förtydligande kring min minsta dotter och Noah.....

Lova skulle få sova över hos Noah och sina andra kusiner. Hon tog tillfället till akt att reta Noah allt hon kunde. På kvällen var Noah lagomt less på lilla fröken retsticka så familjen kom överrens om att laga lite mat för att bryta den taskiga stämningen.

Noah ville inte skära paprika berättade han. Efter en stund frågar Lova

-Noah, tycker inte du om paprika??

-Nej, svarar Noah, jag mår illa av lukten till och med.

Då tar Lova hela skålen med nyskuren paprika och pular in i sin mun. Sen tuggar hon några gånger så den blir lite lagom mosig. Sedan går hon fram till Noah och ställer sig två millimeter ifrån honom och blåser honom rakt på nästippen.

-jag tycker inte heller om paprika, får Lova fram mellan tuggorna. Sen ler hon, eller ja hon ler i allafall så gott hon kan med en mun som är fullproppad med paprikabitar.

Av någon anledning har Lova inte fått erbjudande om att sova över hos kusinerna fler gånger efter det.....


Lilla My

Lova är för smart för mig. jag upptäcker det redan nu när hon är liten, hur blir det när hon blir stor??? På ett absolut genomtänkt sätt blåser hon mig mest hela tiden, på ett sätt där jag bara får känna mig helt korkad eller ha helt fel och nästan be henne om ursäkt.

Idag hände det igen:


Barnen har firat FN dagen i skolan och Lova sjöng med sin klass. Jag var där och tittade  på henne.

När jag hämtade henne nu på eftermiddagen, när skolan var slut ,betedde hon sig så där som man inte vill att ens barn beter sig offentligt....
Det tog en halvtimme för mig att få med mig henne ut från skolan och då var hon arg som ett bi och jag var irriterad och trött.

När vi kom hem var humöret glatt igen så jag glömde den dåliga stunden och gick vidare.
Och trodde i min dumhet att hon gjort detsamma.....

- Hej Lova, säger Per i dörren. Hur har du haft det idag?

- Och varför var inte du nå intresserad av att se när jag sjöng idag då? Svarar Lova tillbaka.

Pappa Per fick be om ursäkt och Lova (kanske inte förlät direkt men) accepterade att han inte kunde vara med just idag.

Sen vänder sig Lova till mig och säger:

- Visst var jag duktig idag?

- Ja du var jätteduktig är så stolt över dig!
sa jag och mindes när hon sjöng.

Då säger Lova såklart

-vad bra att du blir stolt över mig när jag bråkar och krånglar när jag ska gå hem från skolan!
Då ska jag göra det varje dag i fortsättningen!

Sen vänder hon på sig lite överlägset och kaxigt och man ser hur det liksom glittrar till i ögonen på henne. Mycket nöjd att få tyst på både sin mamma och pappa inom loppet av en halv minut som står kvar alldeles stum och gapar.

Noah, Lovas kusin, har varit lite extra utsatt för Lovas uträknande finurligheter. Ska skriva om dem en annan gång, de är absolut berättigad ett inlägg. Men Noah säger iaf ofta när det blir tal om Lova "Vilken Skitunge hon är va mamma?? Visst är hon en Skitunge!"

Och Ja Noah. Hon är ju en skitunge. En blandning mellan Lisabet i Madicken och Lilla My i mumintrollen. Men alltid med glimten i ögat och nöjd själv med sin ironiska humor.....

Bestaste elsklin

Kan man få något mer rörande än fina presenter från sina barn? Lova som "knäckte koden" i helgen och började att ljuda ihop bokstäver och skriva ord, hade slagit in en teckning till oss idag på skolan.

TIL MIN ELSKLIN MAMA BESTASTE PAPPA

LOVA

Och så en massa röda vackra hjärtan. Ja visst grät jag så klart.

Barnen är ganska van med detta tack o lov. Men i morgon blir det minst lika tårdrypande....

 Imorgon firar skolan FN dagen och barnen sjunger.

Ni som följt min blogg vet ju att det är helt omöjligt för mig att låta bli att gråta när barnen sjunger. att gråta kanske är okej men jag har en tendens att börja hulka så där hysteriskt så mammorna och papporna runt omkring har svårt att höra vad barnen sjunger....

Trots detta vill barnen att jag är med i morgon. Kanske har de glömt hur jag blir eller så tycker de faktiskt om mig som jag är....;)

Skriver

Förkyld och småfebrig. skriver på dagarna. Sooover på nätterna. vill få ordning på  det mesta den här veckan. Nästa vecka är det höstlov. Väl behövligt för barnen och jag vill gärna uppleva det med dem istället för att sitta och skriva. Press gör mig iaf mycket effektiv:) Och jag börjar känna mig mer säker på programmet och full av energi att få dela och vidareförmedla det!!

Är du förresten nyfiken på att testa ett nytt tänk?

I så fall har jag fortfarande tre platser kvar i mindfulnessgruppen den första november! Hör av dig om du är intresserad:) Och kolla in på min hemsida! Nina´s Wachipi

Nackskott

Så startade ett nytt krig och jag bär skulden antar jag genom förra inlägget.....Nu kan du läsa själv om hur fienden på andra sidan fronten skjuter av ett träffande skott...... KLICKA HÄR!

Tidens tatueringshysteri?

Lina: Jag skulle vilja tatuera in leopardmönster på axeln. (Entusiastisk)

Jag: Operara in morrhår på samma gång och klyv läppen....(Ironisk)

Lina: jag har redan kluven tunga.(Ännu mer entusiastisk)

Jag: Gör ormskinn på axeln då.(Ännu mer ironisk)

Lina: Ja! Och så kan jag operera in horn i pannan! (Entusiastisk, nästan övergående till fanatiskt lyrisk)

Jag: Men Lina ormar har inte horn.....(Försöker lugna hennes extas något som håller på att övergå till vansinne redan här?)

Lina. Nej jag vet! men jag tänkte på ödlan......

Vad har Forslundarna för djurkunskap egentligen? Nu är vi ju här igen.....Tror jag köper djurböcker till hela högen i julklapp så får vi se om det blir någon ordning tillslut.....eller, nej, jag lägger ner bara.

Uteliggardjuren

"Stackars uteliggardjuren.
Alla djuren i naturen.
De som inte har nånstans att bo.
När det blir kallt."

Sjöng rallygänget för tio år sedan och jag är beredd att hålla med......

Nu kommer vintern igen och så kollar jag upp vilka stackars utekatter som växt upp och inte har nåt hem, så bäddar jag i smyg med den varma fällen på altanen, så att inte Per ser.

Och så tänker jag på fåglarna. Måste köpa mat åt dem nu när frosten kommer och innan den första snön faller så de inte tar av sitt underhudsfett och fryser ihjäl de första minusgradersnätterna.

Sen sörjer Per och jag under hundpromenaderna de stackars maskarna som under dagen, när frosten smälte och bildade vatten i deras gångar, sökte sig uppåt och ut på asfalten, för att där långsamt frysa ihjäl när nattfrosten kryper fram.....

Varför skapade den gode Gud så många djur egentligen när han inte gav sig tid att sy täcken och laga mat åt de stackarna?


Barnhemmet

Varför låter jag mig om och om igen luras att se de där obehagliga filmerna som jag inte klarar av? Igår var det Orphan, ej att förväxlas med orphanage som iofs var minst lika obehaglig. Denna film (orphan) var fransk och tog oss åter till ett barnhem varav titeln, och en adoption av en liten, till synes väluppfostrad och söt liten flicka, men förvandlades självklart med ett totalt vansinnigt händelseflöde.

I natt låg jag fastklamrad vid Per och hemsöktes av oroliga drömmar, liksom varje gång jag sett obehagliga filmer. Inte en gång till! säger jag till mig själv varje gång, sedan går det en tid och så glömmer jag bort den där obehagliga känslan av mörkräddhet och rädsla....

Aldrig mer säger jag till mig själv men om ett tag kan jag lova att jag sitter bakom Pers rygg igen med en kudde tryckt mot mitt huvud och ner över mina öron och kisar med ögonen framför TV skärmen, tittandes på ännu en ny skräckupplevelse. Varför lockas till detta vansinniga obehag? Jag kan inte vara helt frisk tror jag.....

Hur som helst. Nu är det en ny dag. Nya tag. Idag är det habiliteringen som gäller och möte med Mirandas psykolger och arbetslag. Jag ska försöka arbeta lite på förmiddagen, hinna ut med hundar och bädda några sängar och sen åker vi in till stan på mötet.                                                                 Bilden är tagen här.


Lika som bär?


Bilden är tagen här.

Vem är Johan Palm och vem är Misak? Om det tvistar ännu de lärda.....


Tittut!

Nyladdad!

Dessutom avslutade Lina söndagen med elshocker på hela familjen. Så nu är det full fart igen;)

     

 


Ekorrar på loftet?

Susanne var här igår och försökte hjälpa Lova att rita lite. Efter att  Susanne hade ritat en gubbe, kom Lova fram till att Lova kunde rita gubbarna men Susanne skulle kunna få rita en boll på bilden när Lova fått i ordning människorna och miljön....

Susanne har ett enormt bra minne! hon minns allt barnen sagt och gjort, även allt vi vuxna sagt och gjort minns  hon i detalj och kan återskapa när som helst! Det är förvisso bra, men det är inte de bästa stunderna hon lägger på minnet, utan nej, det handlar om de fel man sagt och gjort på olika sätt. Så att hon kan dra upp dem till sin fördel när hon vill och knocka en på direkten.

Helt rätt där enligt mig, absolut min humor. Är av lite samma natur där....Sparka på den som ligger och spar de riktiga sparkarna till sist om den andre försöker sig på ett motstånd....

(det kan vara pga av att hon spar alla dessa gamla minnen så länge i hjärnan att närminnet aldrig får riktigt plats, hon är nästan mer disträ än mig och det är näst intill omöjligt lär många tänka.....)

Igår åkte hon på en själv. Tack gudarna för den.

Den här minns hon, och förmedlar om mina tre ljushuvuden till barn, när de ville berätta för Susanne att de sett en död ekorre i skogen:

Lova: -Susanne vi såg en död äckelkorre i skogen.

Susanne fnittrar lite så storasyster Miranda hjälper sin syster med orden:

- Hon menar ÄckelKorg!

Susanne fnissar lite mer så David som är klipsk på sitt vis inser att inget ord är rätt och förklarar istället dess utseende:

- ja men du vet en sådan där med fjäder i stjärten.

Det här hände för två eller kanske tre år sedan och barnen vet lite mer om ekorrar nu.....men gör Susanne det?

Lova: Jag vet inte hur man ritar en ekorre, hur ser de ut?
Susanne: Ja men det är ju sådana där råttor med krull i stjärten.

Antar att det här ligger i släkten. Och då förstås på faderns sida av släkt. Antagligen bär de på nåt trauma eller inre hat för stackars ekorrar. kanske matades de med "ekorrn satt i granen" hela sin uppväxt, eller så har ekorren på annat sätt satt otrevliga spår i Forslundssjälen.
Min mamma var iaf mulleledare och lärde mig ganska tidigt om den svenska faunan och floran....

Milstolpe

Igår hände det!

Det där magiska. Den fantastikska milstolpen nåddes under Idol. Och vi kunde inte riktigt förstå klockan åtta hur kvällen skulle sluta.

Känslan och glädjen i rummet, när det blev ett faktum, hade dessutom så mycket energi att det gott skulle kunna jämföras med ett helt kraftverk!
Och den energin fanns där med all sin rätt så klart!

"Grattis" har Lova ordentligt lärt mig att jag ska säga när hon segrar över sig själv. "Grattis" skulle jag stå och ropa på badstranden i somras också när hon lärt sig att simma. Hon har ju helt rätt så klart att man säger Grattis när sådana här stunder sker. Problemet med Lova är när man får sluta säga grattis.....Så varje dag på stranden i somras fick jag ropa grattis hit och dit till Lova medan hon plaskade omkring med sin hundsim i vattnet.

Igår hände det som sagt igen, och denna gång ordentligt!

Lova knäckte koden! Sakta men säkert ljudade hon ihop ord efter ord och skrev ned dem på papper! Lyckades skriva ett helt papper fullt med ord innan Camilla tvingades lämna Idol strax innan elva. Ord som:

FINA DAVID, PÄR, FOT, FARMO ÄG, FIS, NOS, SPÖK, SOL OCH SNOP.

Igår hände det alltså! Nu har jag tre skolbarn på ännu fler sätt och vis:)

Känner mig precis så löjligt stolt som vi pinsamma mammor gör dessa gånger och säger:

GRATTIS LOVA!

Lite lugn i själen en regnig eftermiddag:)

Reser genom tankar och perspektiv. Sparar, samlar och betraktar innan formuleringarna. En härlig regndag att släppa fram lite inre ljus och dela varandra i solstrålar. Bara vara.

Lite närvaro här och där har jag ändå lyckats få till, har fyllt i ett av papprena i att-göra-listan. Det får räcka för dagen. Helgen är här och den är min och min familjs. Vi behöver alla lite extra vila nu. Gå i ide eller dvala eller bara ta det lugnt en stund. På måndag tittar vi fram nytankade igen, tror jag!

Nu är Maya här och sätter fart på kreativiteten och glädjen:) Ikväll blir det självklart Idol. Resten får vara och visa sig för stunden.

Visst är det härligt att vara ledig ibland. Tycker man borde införa skol och arbetsförbud så här regninga dagar.

Ha en fantastisk fredag!

Lev hela livet av glädjefull kärlek!

Lyssna
Efter
Valen

Ha
En
Läkande
Avsikt

Lyssna
Inåt
Välj
Egna
Tankar

Acceptera
Vägen

Godta
Livet
Älska
Dig själv
Jobba
Egenvalt
För
Utveckling
Livsglädje och
Ljus

Kärlek
Är
Rent och
Livets
Eviga
Kärna.

Lev Hela Livet Av Glädjefull Kärlek!

Höstvisa

Bär på en trötthet fysiskt som inte släpper taget. Vet inte om det beror på hösten och blåsten eller en förkylning som står och väntar. Upplever att barnen också bär på denna trötthet, tror vi behöver höstlovet ganska väl. I sinnet är jag piggare och det är skönt. Det ger mig tillfälle att ligga och läsa och anteckna inför första november och mindfulness dagen.

Nu ska jag sätta på kaffe, Lova ska vispa grädde och så ska vi göra i ordning en tårta av det som blev över från kalaset. Ute blåser det isvindar så att få sitta tillsammans i lugnet inomhus och mumsa på något gott är perfekt den här dagen! har vi tur kanske sockret sätter lite fart på oss också. Om inte annat så ger det iallafall tillräckligt med energi att ta med tre hundar ut på en eftermiddagspromenad..... För de rackarna tycks aldrig vara utan ork....

Nu beklagar jag mig en aning men hösten är vacker ändå där utanför, trots att jag fryser en massa. Hösten samlar tid för tankar och stillhet, Drivor av färgglada löv som vandrar med vinden. Det känns som en stor sömn drar sig över naturen och vi har den äran att stå här i den och bara få uppleva förvandlingen. Visst är det gudagott att leva även då:)

"Nu blåser storm därute och stänger sommarns dörr,
det är för sent för att undra och leta.
Jag älskar kanske mindre än vad jag gjorde förr
men mer än du nånsin får veta.
Nu ser vi alla fyrar kring höstens långa kust
och hör vågorna villsamma vandra.
En enda sak är viktig och det är hjärtats lust
och att få vara samman med varandra.
 
Skynda dej älskade, skynda att älska,
dagarna mörknar minut för minut.
Tänd våra ljus, det är nära till natten,
snart är den blommande sommaren slut. "

Höstvisa av Tove Jansson


Vilken växt är du?

Fick frågan igår:

Om du skulle vara en växt, vilken skulle du vara då?

Jag vet inte......

Vilken växt tycker du att jag är? och vilken växt är du?

Lämna en kommentar om du vill så lovar jag att lämna en tillbaka:) det här kan bli kul..... ännu mer för att jag naturligtvis inte nöjer mig med det utan kommer att slå upp förstås vad växten står för, vi får väl se om det stämmer;)

Välkommen!

Nu är vi redan inne i oktober och träden har börjat att fälla sina röda och gula blad till marken. Ett helt nytt landskap bildas runt omkring oss och mörkret kommer tidigare och tidigare på kvällarna.

Säg inget kan väl passa bättre då än med en hel dag mindfulness!

Med levande ljus, lugn, ro, intressanta diskussioner, nya insikter, serverad mat och nya härliga bekantskaper som fyller oss med ny inspiration att ta med oss hem till familjen, arbetet och oss själva.

Tillsammans kommer vi att tala om mindfulness och hur vi kan använda oss av detta i vardagen, blandat med egna arbeten för att se sina egna individuella behov och mål. Vi kommer att göra fler olika meditationer: avslappnande, vägledande och påfyllande. Vi kommer också tillsammans att testa Qi andning, mantra, rytm och chakraöppning samt avsluta dagen med en frivillig trumresa.

Är du intresserad? Än finns platser kvar!
1 november kl. 9.00 - 19.00 Bovik

Läs mer på hemsidan!


Ett avsnitt ur vardagen

Miranda har börjat att ifrågasätta nu varför hon känner sig så annorlunda mot de andra barnen. Varför hon inte klarar av fysisk kontakt, som kramar eller ens sitta nära andra barn. Hon funderar över varför inte hon kan stå i tjejklungan och fnittra som de andra flickorna och varför hon inte förstår vad andra pratar om jämt.

Det känns som om jag är en film säger hon. Inte medveten om vad jag gör men andra reagerar på mig. Som om jag är en halvmänniska.

Vi har pratat lite om hennes diagnos, asperger, men det är som om hon inte vill höra, eller så befriar det henne att höra, men hon skrattar mest bort problemet och gör parodi av begreppet..... Skulle verkligen behöva råd och hjälp i hur man lägger fram diagnotiseringen för ett barn som lever i en främmande men ändå oskadlig värld.

Parallellt med detta har jag mitt extrainsatta utvecklingssamtal för Lova. Möttes av ett antingen helt oengagerad lärarpar som helst ville hoppa över samtalet, eller så är de livrädda för det. Vi har ju suttit i många EVK möten tillsammans redan för Mirandas skull, och lärarna i forsbacka vet att jag verkligen har en envishet och starka mål och en del krav när de gäller mina barns mående. men jag tycker att det är det viktigaste vi kan ge våra barn när de växer upp. En trygg, lekfull och glädjefylld vardag är viktigare en skolans utbildningsfokuserade målsättning och betygstänk. Kunskap kan man ta igen tänker jag, men en traumatisk eller misslyckad social miljö och uppväxt kan sätta prägel på hela livet.

Jag tänker slåss om jag måste, men hoppas liksom varje gång att samtalen blir en diskussion där både pedagogerna och jag kan ge och ta och komma fram till nya lösningar kring problemet. Tyvärr har jag märkt tidigare att det sällan sker något i den här skolan förrens man höjer rösten eller sätter hårda krav, vilket är otroligt sorgligt tycker jag. Är inte den sorten som vill bråka, dessutom tar det massvis av kraft och energi, istället för att ge en massa ny luft under vingarna som man får från en tillfredställande diskussion.

Idag går jag inåt. Samlar tankar medans huset är tomt. Att gå på magkänsla och inre föreställningar håller längst. Att säga och göra det man verkligen tror på är alltid försvarbart och det bästa. 100% jag är bättre än 90% delade idéer och influenser. Det gäller i allt men måste påminnas om och om igen i alla situtioner.

Idag tar jag kampen.
Imorgon hoppas jag få vakna till en mer balanserad vardag igen.
 


En riktig firarhelg!

Igår fick Lova dricka sprit* tills hon somnade, när hon vaknade idag var det den stora fylledagen!* Livet kan ju inte bli bättre än så tycker Lova.


GRATTIS LOVA PÅ FÖDELSEDAGEN!

 
*) Sprite
*) Födelsedag


Jordgetingar och höstdopp till trots

Vi har varit ute och höststädat på stugan idag. Per, jag David, Lova och hundarna.

En stund satt vi gräset, i solen som var riktigt varm, och lyssnade om det fanns några små djur kvar där ute eller om alla lagt sig för vintern.

En ensam gräshoppa spelade framför oss, men vi hann inte se den. En padda kvackade en bit bort, en sömnig geting eller tre tittade förbi oss och hackspetten hackade med jämna mellanrum på en trädstam i skogen. En stor och vacker trollslända flög också förbi oss.

David tog en tur in
i skogen för att leta rätt på paddan och hacke hackspett. Hittade hackspetten och tre fåglar till men ingen padda.

När vi suttit och samlat oss och bara njutit en stund började vi höststäda omkring oss. Alla utemöbler flyttades in i boden och gamla växter och ett par små träd plockades ned. De bortrensade växterna lades på den gamla rishögen där david och Lova huserade och förvandlade till ett tvåvåningshus, med köksplats där de kunde laga mat av kottar, barr och lite vatten.

Nu är vi hemma igen och jag sitter och skriver på tangentbordet med lätt såriga, fnasiga fingrar - som man lätt får när man rensar vissnande växter utan handskar.

Ganska mysiga sår som mest sitter där för att påminna om den härliga och underbara dagen.

Även om
Misak lyckades ramla i sjön med overallen på sig och Zorro hann trampa i ett jordgetingbo..... men, men allt ska ju inte vara helt perfekt heller det hör ju också till:)

Ikväll sitter vi bänkade framför körslaget med massvis av te och mjuka filtar och bara myser. Imorgon när vi slår upp våra ögon är det Lovas födelsedag.

Att odla rönnbär för själen

Jag förundras en del över min egen natur, och vad jag tror många andras, och hur vi påverkas av vädret. Höstvindarna blåser upp de gula löven utanför och rönnbären hänger i klasar i träden. Vi känner hur mörkret kommer tidigare och att vintern är på antågande.

Då boar jag i mitt hem. Rensar ur lådor, lägger ut mattor på golven. Som under sommaren varit mattfria. Byter färger i rummen. De ljusa färgerna byts ut mot vinrött eller andra varma mörka höst färger. De tunna gardinerna byter jag ut mot de grövre. Allt för att göra hemmet mysigare och varmare inför vintern. Som om det underligger en tanke om att nu gå i ide. För det är ju det jag upplever att många av oss svenskar gör. När den första snön faller stänger vi ytterdörren och försvinner in i våra hem. Även om de ligger tätt, tätt ihop så håller isoleringen ändå våra boningar i sär.

"Det är mycket rönnbär i år, det blir nog en kall vinter" Säger en man till mig när vi möts utomhus. "Ja" svarar jag trots att jag just i stunden funderar över hur antagarna går isär. En kall vinter säger vissa, en snörik säger andra eller en mild. "Man ska vara glad för de här vackra höstdagarna men får, snart är vintern här" fortsätter han innan vi säger hej då och går motsatta vägar igen.

Hur som helst återkommer uttrycket och hörs varje höst. Vet inte om man säger så för att tanken går tillbaka in i det boade hemmet där hemma och man liksom tar sig sin sista solpromenad, eller om det handlar om männskans egenhet att alltid vilja förutspå framtiden, eller säga kloka saker till varandra eller invanda klyshor. (hur det nu stavas...) Eller så är det precis tvärtom, bara en höstfras att man talar om väder när man möter bekanta människor, men människor man bara känner till utseendet och inte till insidan.

Vad vore det att testa en ny fras i år: "träden har nog fått massvis av näring och ljus den här sommaren som bär så mycket rönnbär. Hur mår du? hur har du det med med ljus och näring?"

En riktig mormor.

Lova fick följa med en tjejkompis efter skolan idag. De blev hämtade av kompisens mormor som tog med dem hem. Hennes mormor är en sådan där RIKTIG mormor ni vet.

En sån som steker pannkaka i innetofflor och som häller upp saft i glas och låter barnen möblera om hela vardagsrumshyllan med prydnadsgrejer utan att bli arg eller plocka undan de antika juvelerna.... Hon är en sån där mormor som flyttat hit till Forsbacka bara för att barnen ska känna att de kan komma och gå som de vill och att barn barn är den största skatten i världen!

"jag har stirrat på klockan hela förmiddagen, säger hon, och väntat på att klockan ska bli tolv så jag kan gå och hämta henne."

Hon är en sådan där mormor som ger av sin tid utan att ta någon egen stor plats. "Jag vill ju inte lägga mig i för mycket" säger hon.

hon är en sådan där mormor som min mamma varit om hon fanns med oss. Det är svårt att inte kliva i offertofflorna ibland, även om jag lägger undan dem ganska snabbt igen. Bara smakar lite försiktigt på hur stor saknaden är och vilken stor funktion, plats och roll en mormor har.

Offertofflorna har jag lagt ner i byrålådan nu igen och är så fantastiskt glad att det finns en massa härliga bullmormödrar där ute i världen som gör allt för att barnen ska få det så bra som det bara går.

Mina barn har en fantastisk farmor istället. Någon jag värderar superhögt i mitt liv. Och framför allt i barnens liv.

Så om du läser detta och känner en mormor eller farmor som ger en massa som du tar för givet. Ring henne eller hälsa på henne och säg tack ibland. Vi ska vara varsamma med dessa gåvor.


Finns tiden?

Har just lämnat en ledsen Lova i skolan. Det påverkar mig en massa. Ibland önskar man att man istället kunde ta henne i armen, plocka på henne kläderna igen, strunta i skolan och bara gå hem. Men eftersom jag är vuxen, trots, allt vet jag att det då bara skulle bli värre eller till och med börja att missbrukas och sättas i system....Tyvärr...

Känslan är större eftersom utvecklingssamtalet indikerade på att hon vantrivs mer än jag förstått. Fröknarnas bild av Lova stämmer inte på fläcken överrens med den bild jag har.

Det kändes mer som om de beskrev Miranda än Lova för mig. Och de två systrarna är i vanliga fall som natt och dag i jämförelse.

Jag upplevde samma sak med David förra året.
Han beskrevs som ett barn då också som inte stämde in med min uppfattning. Började misstänka redan då att fröknarna inte hann upptäcka eller se barnen för dem de är utan byggde utvecklingsamtalen på antaganden. Beror det på de växande barngrupperna tro? En orolig arbetsmiljö? eller bara samhällets snabba tempo med massa krav och tidspress?

Antingen är det så att de inte brytt sig ett dugg om att lära känna den här damen eller så är det så att hon mår så illa i skolan att hon uppvisar sidor jag inte visste existerade hos henne.

Vet inte vilket av alternativen som är mest skrämmande.Hjärtan kan gå sönder eller växa

Våran son David har ett större hjärta en så många andra.

Han är som en ängel på jorden i människoskepnad.

Sätter andra framför sig själv helt naturligt.

Idag ska jag på utvecklingsamtal med David och igår pratade jag med honom om vad utvecklingsamtal är bra för och bad honom fundera över om det var något bra eller dåligt han tycker om skolan som bör tas upp under samtalet. David visste på en gång vad han ville prata om:

- Jag tycker så synd om Tom (som egentligen heter något annat men jag vill inte skriva ut namn på bloggen.)

Tom bör tilläggas har varit besvärlig i klassen från första stund. Bråkig och busig och som har sagt och gjort mycket elaka saker mot David och andra.

David fortsätter: De andra är så dum mot honom och skyller allting som händer på honom för fröknarna. Fröknarna tror alltid att det är Tom som gör dumma saker också fastän det inte alls alltid är han. För då slipper de andra skäll från fröken om de säger att det är han som gjort det.

Igår sa Bengt
(också påhittat namn) Att han skulle köra över Tom med cykeln, då skrattade de andra, men Tom blev ledsen och började att gråta. Då blev Bengt ännu dummare och skrattade ännu mer.

Då sa jag:
- Sluta vara dum mot Tom han har faktiskt ett hjärta som kan gå sönder och ett liv.

Då skrattade killarna ännu mer och sa att jag tjatar kärlek och hjärtan.
Så då sa jag åt Tom att vi skulle gå så lekte jag med honom istället, fastän han egentligen inte är en av mina kompisar.

David är 7 år och har redan förbryllats av det dolda spelet. Utfrysning, att skylla ifrån sig och inte ge varandra respekt och omtanke. Har skrivit i bloggen tidigare om david också. När Susanne o Lina lär mig att länka till inlägg ska jag börja göra det men jag kan inte nu....

David och jag pratade en stund och jag berömde honom åter för sin fina empati och vilken bra kompis han är. Sedan pratade vi om hur tacksam Tom måste han kännt sig över att någon för en gång skull ställde upp för honom och inför alla andra.

Som du gör gör en äkta hjälte sa jag. Och menade varje ord.
Mitt stolta modershjärta gick inte sönder igår, det bara växte ännu mer. Och åter igen inser jag vad mycket vi vuxna har att lära av våra barn.


Partypingla

I fredags var våran 11 åring på sitt första disco på Knoppen i Forsbacka. Har lovat att sätta in en bild på den superstylade partytjejen, så här kommer den!


Forrest Gump

Miranda är hemma idag och vilar inför kommande veckan. satte just på filmen forrest Gump till henne, men jag var åter tvungen att gå därifrån för jag börjar ju gråta bara jag hör inledningsmelodin.....

I början får Forrest Gump sina nya skor, ett par skenor upp på benen, eftersom han har dålig rygg och inte kan gå med vanliga skor. När Forrest tillsammans med sin mor går hem från doktorn stirrar folk på stan på dem.

"- Vad stirrar ni på, har ni aldrig sett en pojke med stödskenor? frågar Forrest mamma och vänder sig sedan till Forrest och säger:

- Låt inte folk stirra på dig och prata om dig för att du är annorlunda. Hade Gud viljat att alla människor skulle vara lika hade han sett till att alla människor hade stödskenor!"

En film med så många guldkorn enligt mig och alltid lyckas beröra vid en,  och som gott kan ses igen, om och om igen.

1 november

Vad är Mindfulness och medveten närvaro?
Hur kan jag använda mig av det i vardagen?
varför ska jag göra mig tid till det?

Även vi människor måste ladda "batteriet" ibland, men har svårt att hitta tiden till det. Men vi kan inte köra på i all evighet om vi inte börjar ta hand om oss själva.

Mindfulness är ett växande begrepp som tas in i vardagen mer och mer. Mindfulness kan användas hela tiden för att få oss människor att minska stressen och må bättre.


Nu har vi snart gjort första veckan i oktober vilket betyder att det börjar närma sig nästa kurs i Mindfulness. Den 1 november i Bovik klockan 9.00-19.00.

En heldagskurs alltså  med praktiska redskap och förslag på hur vi kan minska ner tempot och njuta mer av livet! Läs mer: Ninas  Wachipi


Dagboken

Går omkring i, och sover med, Davids dödskallesjal, eftersom mina FEM sjalar har försvunnit, för att lindra värken i axeln och nacken en aning. (Sjalarna kan ligga på samma gömställe där de parlika strumporna ligger, vi har nämligen en hel korg full med strumpor som saknar en kompis)

Har nyss haft besök av Johanna, alltid lika mysigt och trevligt besök:)

I förrgår kom min pappa hit med mammas gamla laptop. Den var full av virus och vi fick ett stort problem att lyckas rädda innenhållet. Var näst intill gråtfärdig innan vi fick ordning på datorn. På datorn finns nämligen mammas dagbok som hon skrev de sista fyra åren av hennes liv. Ett otroligt starkt värde för mig och oss andra varför räddningsaktionen var så viktig.

Det är ju också spännande att den kom till mig just nu med dessa texter när jag arbetar för fullt med acceptansen och sorgen och försöker att minnas hennes sista tid utan att redigera bort viss del av innehållet som jag inte vill känna till. Åter igen ser jag förstås att DET FINNS EN MENING MED ALLT. nästan irriterande sant. man knuffas visst åt det håll man ska när det väl är dags oavsett om man inte vågar eller ej.

Ikväll hänger Per på kyrkaktiviteter i vanlig ordning med kyrkgummorna. När Per var bebis var han ruggigt fet. Då avskydda han tanter eftersom de alltid var tvungen att nypa honom i kinderna och det gjorde förstås ont. Jag tror att det har en grund till att han nu jobbar i kyrkan. Nu är han vuxen och större än alla gamla tanter och kan nypa dem i kinderna ännu hårdare och liksom ge igen på riktigt! Jag tror det går till så i alla fall.

I Paradiset hamnar han ju tillsist ändå, iaf om man får tro utomjoringsekten som jag skrev om tidigare, och får använda ångtoaletter och dricka öl och vin hela dagarna. Så då spelar det ju ingen roll om man syndat lite i kyrkan först....:)

God morgon!

Herr Rimfrost är på besök på nätterna och bygger små iskristaller på varje grässtrå. Det krasar under fötterna när vi går över gården med hundarna på morgonen. Jag andas in av den klara kalla luften, och känner just i stunden, att jag är så tacksam över att jag får se och uppleva alla årstiders skönhet. 

Och åter tacksam att jag kan gå in igen. Dra på mig raggsockorna och blicka ut på den nyvakna glittrande världen utanför medan jag dricker mitt morgonkaffe.

Har vaknat med ett nytt ljus idag och ny luft under mina vingar. Att få gå inåt igår var behövligt för att idag få vakna med nya insikter. 

God morgon vill jag bara säga och så hoppas jag att din morgon är minst lika vacker som min! 
 


Acceptera

Allting handlar hela tiden om acceptans just nu. Att acceptera det som varit och det som gjorts är inget problem för mig. Jag kan acceptera. Jag kan gå vidare. Jag har accepterat och jag har gått vidare. Trodde jag innan jag såg vissa delar och mönster.  Problemet är att acceptera mig själv. Det jag gjort eller det jag inte gjort. Att tillåta mig själv att förlåta mig själv eller att sluta vara så hård och dömande mot mig själv. Att se är en början och en bit på väg. Just nu välkomnar jag de blockerade tankarna. Just nu sätter jag ord på dem. På så sätt kan ett fredsslut göras. På samma sätt har jag svårt att acceptera det som jag inte hann säga den dagen mamma gick bort. Lägger det som skuld över mig. Hatar mig för det istället  för att bara känna tacksamhet över att jag ändå fick vara med. Det är den tanken jag jobbar med nu. Det är den acceptansen jag kommer att nå om jag ger den tid. Det gör jag nu. 

 

Tack Mamma

I går kom den igen den där tanken som gör sig påmind. Och den kommer förstås när man ska sova. Påminnelsen om mammas sista tid på sjukhuset. Senariot spelas som en film i mttt huvud.

Rannsakar mig själv vad jag gjorde och vad jag inte gjorde.

Den sista vakna kontakten, den sista kramen och kyssen och det sista andetaget innan hon dränktes och kvävdes i sina egna kroppsvätskor. Sen den otroliga tystnade. Den evighetslånga tystnade när alla maskiner slår av. Ljudet från de rosslande andetagen avslutas. Sekunden eller delen av sekunden när jag blev utan en mamma.

Det finns så många som inte förstår att vara tacksam över det som deras föräldrar eller barns morföräldrar ger och gör i dess liv. De ses som självklara eller ibland till och med besvärande. Lägger sig i för mycket eller bestämmer över dem. Vill vara barnvakt till barnbarnen för ofta.....

Mina konversationer med mamma är till den andra sidan men jag vill så ofta lyfta telefonluren och ringa till henne på riktigt. Jag vill att hon lägger sig i. Vill att hon lyssnar och oroar sig lite ibland. jag vill kunna luta mig mot henne när jag är trött.

Allt det är löningslösa tankar och förvandlar mig bara till offer. men jag välkomnar tankarna till trots. Accepterar dem som de de är eftersom jag bara stannar mitt liv genom att välja att slåss med dem.

Tankarna försvinner ju sedan alltid av sig självt en tid. De bara vill göra sig påmind då och då.

Jag ser ju vilken styrka och glädje jag fått tagit del av och är så tacksam över att vi fick behålla henne så länge trots den svåra sjukdomen hon hade. Och jag är glad över att hon slapp lida mer.

Och jag är glad för att jag föddes ur hennes kropp och blev den jag är idag!

Tack mamma.RSS 2.0